2012. július 30., hétfő

Indítsd jól a 7végét:)

2012.08.04-én reggel 8.30-kor!

HELYSZÍN VÁLTOZÁS!!!
Gellérthegyen a Filozófusok kertjénél találkozunk!

REGGEL 8:30-kor! (kb 9.30-ig)
NAPÜDVÖZLET gyakorlatsorral várunk!

Oktató: Regősvölgyi Regina

Létszámtól függően jön még:
Boros Attila
Haklik Márta

oktatókról bővebben: http://gerillajoga.blogspot.hu/p/vendeg-oktatok.html

Ha lehetséges, akkor ne bereggelizve gyertek:) vagy egyél előtte 2-3 órával.

Jógaszőnyeget hozz magaddal vagy bármit amin szeretnél jógázni.
Ha még nem jógáztál velünk: http://gerillajoga.blogspot.hu/p/reszveteli-szabalyok.html

Napüdvözletről
Surya Namaskara:

http://www.youtube.com/watch?v=F51c4WUDT5Q&list=PL8680EB45A29FA7FE&index=9&feature=plpp_video



A szanszkrit nyelvben a Surya szó Napot (mint égitest) jelent. A Namskara szó pedig szeretetteljes köszöntést, üdvözlést. A Surya Namaskara egy olyan jótékony hatású gyakorlatsorozat, amely a gyakorlót felkészíti az aszánák (testtartások) gyakorlására és azok hatását sajátos módon kiegészíti. Felfrissíti az egész test izomzatát és felgyorsítja a légzést ill. szívverést (ezáltal növelve az oxigénellátást) anélkül, hogy fáradságot vagy légszomjat idézne elő. A Surya Namaskara egy olyan 7 testhelyzetből álló gyakorlat, amely egy 12 részből alló ciklust alkot (egyesek ismétlődnek).



Számos jógi, Indiában és az egész világon hűséges gyakorlója ennek a viszonylag egyszerű de hatásos gyakorlatnak. A gyakorlat jótékony hatásai nem maradnak el, ha rendszeresen gyakoroljuk azt.



A Surya Namaskara megkönnyíti az emésztést az emésztő szervek rendszeres nyújtásával ill. összenyomásával. Energizálja és serkenti a belső szerveink működését, megszünteti az emésztési zavarokat, székrekedést. Megerősíti a has izomzatát, az elmozdult szerveket (ha léteznek ilyenek) újra helyükre mozdítja. A belső szervek szintjén jelentkező vérpangást gyorsan megszünteti.
A Surya Namaskara egy harmonikus légzéssel egybekötött gyakorlat. “Kiszellőzteti” a tüdőket, oxigéndussá teszi a vért a CO2 eltávolításával. A helyes végrehajtás növeli a szívverések számát, ezáltal. a vérellátás az egész testben fokozódik. ez elsődleges feltétele az egészségnek. Normalizálja a vérnyomást és a végtagok vérellátását is fokozza. Felfrissíti az idegrendszert a gerincoszlop rendszeres nyújtása által. Helyreállítja a szimpatikus(1) valamint a paraszimpatikus(2) idegrendszer (lásd a végén) működését. Alvásunk mély és pihentető lesz, és memóriánkat serkenti. Eltávolítja a belső feszültségeket és segít megnyugtatni az idegrendszert. Általában a feszült sejtek később regenerálódnak, de a Surya Namaskara rendszeres gyakorlása által az agy normális működése hamar visszaáll. A pajzsmirigy valamint más nyaki mirigyek működését normalizálja, a nyaktájék összenyomása és nyújtása által.
Nagyban hozzájárul a bőr szépségének fokozásához, ami mint tudjuk egészségünk tükre, ugyanis a bőr bő vérellátása fokozza az azon keresztül távozó toxikus anyagok távozását. Ez akkor következik be, ha a gyakorlatot legalább addig végezzük, amíg enyhe izzadás lép fel. A Surya Namaskara-t gyakorló bőre sajátos fényt nyer és a bő vérellátás következtében bőre fiatalos, rugalmas marad. A rendszeres gyakorlás által az egész test (nyaktájék, vállak, karok, izületek, ujjak, a hát, a csípő, a hasizom, combok, vádlik) folyamatosan erősödik anélkül, hogy elvesztené rugalmasságát.
A rendszeres gyakorlás révén a Surya Namaskara helyes testtartást eredményez, ami lehetővé teszi a mellkas és a mellek helyes fejlődését. Így a mellek feszessé és rugalmassá vállnak.
A méh és petefészek működésére is jótékonyan hat. Megszünteti a menstruációs ciklus rendszertelenségét, valamint a vele járó fájdalmakat. Azok a terhes nők, akik a gyakorolják könnyebben és szinte fájdalom nélkül, szülnek. Megszünteti a haj hullását és lelassítja az őszülés folyamatát. Kijavítja a magas sarkú cipők, szűk ruhák és cipők, szoros övek, okozta hibákat. Megoldja a súlyfelesleg problémáját, ugyanis elégeti a has, csípő és nyaktájék felesleges zsírpárnáit. Megszünteti a tokát. Csökkenti az Ádámcsutka abnormális kiemelkedését a nyak előrenyomásával és a pajzsmirigy tájékának nyomásával. Megszünteti a kellemetlen testszagokat a bőr, tüdők, belek és vesék működésének serkentésével, amelyek mint tudjuk a test tisztító szervei. A betegségekkel szembeni ellenálló képességünket növeli az immunrendszer és a fizikai test egyidejű erősítésével. Harmonikusa formázza testünket és megszünteti a kövérséget. Határozottságot valamint finomságot kölcsönöz mozgásunknak. Nagyon jó felkészítő gyakorlat a tornászok vagy más sportolók számára. A Surya Namaskara a leghatékonyabb gyakorlat egy belső harmónia és fiatalságérzés elérésébhez, ezáltal egy pozitív hozzáállást valósít meg még az élet nehéz helyzeteiben is.
A Surya Namaskara tehát utat nyit a gyakorlónak a tökéletes egészség, erő, harmónia, sikeresség és hosszúélet felé, amelyek mint tudjuk a MAKROKOSZMOSZBA harmonikusan beilleszkedett egyén jellemzői. A Surya Namaskara napi gyakorlása által az életünk egy örömforrássá válik, ahogyan azt azon jógik vallomásai is mutatják, akik naponta, több éve gyakorolják.
részlet: http://terebess.hu/keletkultinfo/surya.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése